Bärredskapen som underlättar tunga lyft

Du har säkert sett personal från en flyttfirma ha selar och andra tillbehör när de lyfter soffor samt andra stora och tunga möbler. Det är detaljer som underlättar flytten betydligt men något som ytterst få privatpersoner använder. Men självklart är det produkter som inte bara en flyttfirma får använda.

Bärselen – Fördelar vikten

En bärseles funktion är att den monteras över kroppen och därmed fördelar vikten av det som ska bäras. Den enklaste varianten är ett bredare band som man har likt en axelväska. När något tung ska lyftas hakas detta på genom en krok på selen. På detta sätt kan man använda styrkan i benen för att lyfta upp sakerna istället för att förlita sig på armar, rygg m.m.

Bärselar finns även i större varianter som delvis kan liknas med en kraftig tröja. Dessa kallas för dubbelsele med krysstag. Fördelen med en bärsele är att man kan avlasta oavsett om det är mycket tunga lyft eller många små. Som privatperson är det inte heller speciellt dyrt att köpa en sådan och i flera storstäder finns även hyrmöjligheten. Genom den lösningen kan man undvika att hyra in en flyttfirma stockholm enbart av orsaken att det finns tyngre lyft. Det finns även speciella selar som är tillverkade för att lyfta soffor, piano osv.

Viktigt – med vikten

De enklaste lyfttillbehören är just bärselar. Däremot är det olika svåra att hantera på rätt sätt. En enkel sele som avlastar vid enklare lyft kan ”vem som helst” använda som flyttfirma stockholm. Är det däremot ett piano eller en mycket tung möbel finns ändå fördelen att anlita flyttfirma. Alternativet är att man är helt säker och trygg i hur lyften ska gå till.

Det man alltid bör tänka på är att verktyg och hjälpmedel för tunga lyft visserligen underlättar arbetet men ställer även höga krav på användaren. Den totala belastningen i kilo blir inte mindre på kroppen om bärselar används, den fördelas däremot på flera olika muskelgrupper. Men det betyder även att ett lyft som sker snett eller om man vinglar till och belastar snett så kan skador lätt uppstå. Det är en av orsakerna till att bärselar och mer avancerade lyfttillbehör tillsammans med flyttfirmor främst används av de som jobbar på en flyttfirma och att de inte är lika vanliga när privatpersoner flyttar. Vem som helst bör inte dra på sig en dubbelsele med krysstag och börja bära inför flytten. Precis som med de flesta yrken så bör yrkesmän anlitas. I alla fall av de som inte vet exakt hur lyften ska ske.